Ebola in Gambia

Wat is Ebola?

Het Ebola-virus is een naar ding. Wanneer een patiënt besmet is met het virus, krijgt hij of zij al snel griep-achtige symptomen zoals koorts, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn, gevolgd door misselijkheid, diarree en overgeven. Later gaan deze symptomen over in interne bloedingen, nierfalen, en in 50-90% van de gevallen heeft besmetting de dood als gevolg. Een veel hogere mortaliteit dus dan bijvoorbeeld het influenza-virus dat griep veroorzaakt, waarbij de symptomen in het begin vergelijkbaar zijn, maar slechts zo’n 0,2% van de geïnfecteerden overlijdt.

Niet zo besmettelijk

Maar tegenover het feit dat Ebola een enge, vaak dodelijke ziekte is, staat dat Ebola eigenlijk helemaal niet zo besmettelijk is. Het eerder genoemde influenza-virus kan zich verspreiden via (aerosolen in) de lucht, en dus via niezende collega’s, deurkrukken, de crèche van je kinderen en andere manieren die in het dagelijks leven bijna niet te vermijden zijn. Daarbij komt dat een persoon met griep besmettelijk is vanaf een dag vóórdat symptomen beginnen, tot enkele dagen daarna. Het Ebola-virus daarentegen kan alleen maar worden verspreid via contact met lichaamsvloeistoffen van besmette personen, als braaksel, urine, ontlasting en bloed, iets waar veruit de meeste mensen niet dagelijks mee in aanraking komen. Alleen ziekenhuispersoneel, verzorgenden en naaste familieleden van Ebola-patiënten lopen daarom een groot risico geïnfecteerd te raken. Ook is het Ebola-virus pas overdraagbaar nádat de eerste symptomen zich hebben geopenbaard, en Ebola-patiënten zijn dan vaak al te ziek om zich nog onder de mensen te bevinden. Dus, de kans dat het virus zich ver buiten de landen verspreidt waar het nu voorkomt is niet zo heel erg groot.

 

Hoe raak je besmet met ebola?

Overdracht van ebola tussen mensen gebeurt als je in aanraking komt met lichaamssappen (zoals bloed of uitscheidingen als braak of ontlasting), meestal tijdens het verzorgen van de zieke. Of het om ebola gaat, kan alleen bevestigd worden via 5 laboratoriumtesten. Ebola werd voor het eerst in 1976, in het toenmalige Zaïre, vastgesteld. Het virus leeft waarschijnlijk in vleermuizen, die andere dieren kunnen aansteken en uiteindelijk ook mensen. Het ebolavirus bestaat uit 5 varianten, vernoemd naar de plaats van oorsprong: Bundibugyo, Ivoorkust, Sudan en Zaïre; deze kunnen ziekte en dood bij mensen veroorzaken. De vijfde variant, Reston kan wel mensen aansteken, maar daarvan zijn geen gevallen van ziekte of overlijden bekend.

Lees verder op de website van Artsen zonder grenzen:
https://www.artsenzondergrenzen.nl/ebola-knokken-voor-elke-pati%C3%ABnt?gclid=CPagoZG9lcECFYsEwwodDEEAcw

 

Preventie

• vermijd rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een patiënt of een lijk en met voorwerpen die besmet kunnen zijn;
• vermijd contact met (levende of dode) wilde dieren en eet geen "bushmeat"(apen, egels, slangen);
• vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap;
• vermijd plekken waar vleermuizen kunnen voorkomen, zoals grotten, geïsoleerde schuilplaatsen of mijnen;
• was uw handen regelmatig met zeep of een ontsmettingsmiddel.


Reisadvies

    Gambia is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingedeeld in risico-categorie 2. Dat houdt in dat voor Gambia wordt aangeraden om waakzaamheid te betrachten. Er zijn in Gambia geen gevallen van Ebola vastgesteld.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/gambia